Ce trebuie sa stiu cand achizitionez un tractor

Ce trebuie sa stiu cand achizitionez un tractor

Suprafața fermei poate decide tipul de tractor pe care îl cumperi

În România există peste 180 000 de tractoare, iar necesarul este mult mai mare de atât. În mod normal, un tractor ar trebui să deservească 5-8 hectare de teren arabil, iar în țara noastră un tractor deservește aproximativ 50 de hectare.

Din fericire, datorită fondurilor europene și a unei culturi din ce în ce mai bogate în domeniul agricol, mulți dintre cei care dețin terenuri și doresc să le exploateze se orientează către achiziția unui tractor. Marea problemă este faptul că un astfel de utilaj este destul de complex, iar achiziția sa poate să reprezinte o provocare destul de mare.

Pe lânga criteriile logice, precum tipul de consumabile tractor sau puterea motorului, trebuie să se țină cont și de suprafața fermei. În funcție de suprafață se poate stabili puterea maximă a utilajului, mărimea sa și alte detalii importante care să transforme tractorul într-un vehicul cât se poate de eficient și economic.

Dacă vrei să achiziționezi un tractor prin fonduri FEADR, lucrurile sunt destul de simple, în condițiile în care cei care acordă aceste fonduri limitează achizițiile în funcție de suprafața arabilă.

Cum se calculează puterea tractorului în funcție de suprafață?

Dacă administrezi o suprafață de până în 15 ha, cei de la FEADR vor acorda fonduri pentru un tractor de maxim 60 de cai putere. Cei care primesc aceste fonduri nu trebuie să mai aibă un alt tractor în dotare.

Pentru suprafețe de până la 20 de Ha se pot achiziționa tractoare de 80 de cai putere iar pentru suprafețe de până în 50 de ha se poate achiziționa un tractor de 125 CP sau două tractoare care nu însumează mai mult de 175 CP.

Ce tipuri de tractoare pot fi achiziționate?

Pe piață există 4 tipuri de tractoare. Cele de mici dimensiuni pot fi achiziționate fără probleme de oricine are o grăină și sunt destinate tunderii peluzelor. Acestea nu sunt supuse finanțării prin FEADR.

Există și tractoare mai mari, de grădină, însă tot de dimensiuni reduse. Acestea au rezervor ceva mai mare și anvelope de tracțiune.

Pentru cei care doresc un motor tractor ceva mai mare există tractorul compact, care funcționează cu motorină și are până la 45 de cai putere. Evident, cei care au terenuri foarte mari au la dispoziție tractoarele de dimensiuni mari.

Înainte de achiziția unui tractor este bine să existe o informare cât se poate de solidă, în condițiile în care există mai multe soluții de finanțare iar diferențele între diverse vehicule sunt foarte mari.

Share: